Skip to content

Architectuurinstituut bouwt Augmented Reality

28/10/2009

NAi - LogoHet Nederlands Architectuurinstituut (NAi) gaat in samenwerking met Layar en IN10 een Augmented Reality (AR) applicatie voor mobiele telefoons ontwikkelen.

Doel van de applicatie is dat bezoekers hun mobiel op een gebouw kunnen richten, waarna ze allerlei informatie te zien krijgen, waaronder 3D modellen en maquettes. Niet alleen informatie over bestaande architectuur zal zo zichtbaar worden, maar ook beelden van vroeger of informatie over toekomstige plannen. Daarnaast komen er architectonische routes beschikbaar en kan je als gebruiker ook zelf aanvullende informatie achterlaten.

NAi-AR

Met de ontwikkeling van deze applicatie zal het NAi een volgende stap in de toekomst van musea zetten. Een toekomst waarin musea niet meer gebonden zijn aan hun fysieke ruimte. Zelfs een eigen gebouw is niet meer per se nodig.

Eind december gaat de applicatie live. Plan is dat deze gedurende vijf jaar zal uitgroeien tot een complete architectuurgids van Nederland. Ik kan in ieder geval niet wachten tot dat het zover is.

6 reacties leave one →
 1. 28/10/2009 23:11

  Interessant bericht Jeroen! Mooi dat ook het NAi op deze manier ook buiten de museummuren denkt.

 2. 28/10/2009 23:23

  Ik lees net op de LinkedIn groep van Erfgoed 2.0 een ‘gesprek’ over o.a. AR en Layar, dat wel een aardige toevoeging is op dit bericht: http://bit.ly/mq1OV

 3. 29/10/2009 13:46

  Bedankt voor de tip Theo, ik ga de discussie volgen.
  En mocht ik iets toe kunnen voegen, dan zal ik dat zeker niet laten.

 4. mor langelaar permalink
  02/11/2009 00:48

  ik loop stage bij het NAi, als student van de Reinwardt academie. Zodoende ben ik ook een beetje betrokken bij de vaste tentoonstelling in opbouw, waarbij dit Augmented Reality een rol gaat spelen. Men is er zeer enthousiast over binnen het NAi, en wellicht terecht.Het NAi is sowieso altijd maatschappelijk betrokken en zoekt ook altijd naar aansluiting met nieuwe applicaties van nieuwe media. Persoonlijk zie ik ook veel in de potentie van deze fijne toepassing, maar heb wel mijn vraagtekens bij de haalbaarheid. Want je moet als geiinteresserde bezoeker wel een I-phone 3Gs hebben met kompas en GPS. Hopelijk komen er snel meer telefoons die dat hebben, maar dat kan nog ff duren.
  Overigens zal de expositie, die zal bestaan uit een selectie van belangrijke maquettes, zeer de moeite waard zijn om te bezoeken om aldus inzicht te krijgen in de verstedelijking van Nederland. De werktitel is Stad van Nederland, en voordat die vorm krijgt, is er de expositie genaamd In Constructie. Daar wordt het publiek in de gelegenheid gesteld om middels kiezen, de volgende expositie deels vorm te geven door een keuze kenbaar te maken van maquettes.

 5. Sabine Niekel permalink
  02/11/2009 15:17

  Ik werd vanochtend op deze pagina gewezen: http://www.arvertising.com/news/2009/10/historical-reconstruction-using-augmented-reality/

 6. 02/11/2009 15:25

  Ziet er inderdaad goed uit :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: